Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΔΙΝΕΙΣ ΦΙΛΙΑ ΣΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ ΣΟΥ; Ε, ΓΙ' ΑΥΤΟ ΕΧΕΙΣ ΟΥΛΙΤΙΔΑ!

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου – αρκεί να μην τον φιλάμε και να μην μας γλύφει στο στόμα, διότι μπορεί να μας προκαλέσει... ουλίτιδα, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Archives of Oral Biology», τα «φιλιά» ανάμεσα σε σκύλους και ανθρώπους μπορεί να οδηγήσουν στην ανταλλαγή βακτηρίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ουλίτιδα στους ανθρώπους.

Αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπισθεί, μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή περιοδοντίτιδα, η τελική έκβαση της οποίας είναι η απώλεια των δοντιών.

Σύμφωνα με την έκθεσή τους, οι περισσότεροι σκύλοι πάσχουν από περιοδοντίτιδα, αλλά μόνο το 5% θα εκδηλώσει κάποια στιγμή τερηδόνα. Αντιθέτως, ποσοστό πάνω από 90% των ανθρώπων παρουσιάζουν τερηδόνα.

Η προειδοποίηση ακολουθεί έρευνα που διεξήχθη πέρυσι και εξέτασε την οδοντική υγεία ιδιοκτητών σκύλων στην Ιαπωνία.

Στο 16% εξ αυτών εντοπίστηκε ένα επιβλαβές για την υγεία των δοντιών μικρόβιο, το οποίο κανονικά υπάρχει στους σκύλους αλλά όχι στους ανθρώπους. Οι εθελοντές αυτοί είπαν ότι συνήθιζαν να φιλούν τους σκύλους τους ή να τους αφήνουν να τους γλύφουν στο στόμα.

Ωστόσο, και οι σκύλοι είχαν κολλήσει μικρόβια από τους ανθρώπους – και μάλιστα περισσότερα. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές εντόπισαν δέκα ανθρώπινα βακτήρια περιοδοντίτιδας στο στόμα των ζώων.

Επιπλέον, η μετάδοση των μικροβίων παρατηρήθηκε ακόμα και σε χαμηλού βαθμού επαφή μεταξύ σκύλων και ανθρώπων.

Πάντως, ο δρ Πωλ Μάτζα, από το Κολέγιο Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Κορνέλ, στη Νέα Υόρκη, λέει πως ο κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης εξαρτάται από τις οδοντικές συνήθειες υγιεινής ανθρώπων και σκύλων.

«Εάν οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων ζώων φροντίζουν την στοματική υγιεινή των ζώων, καθαρίζοντας λ.χ. τακτικά τα δόντιά τους, τότε το στόμα των ζώων μπορεί να είναι πιο καθαρό κι απ’ το δικό τους», είπε.

Και πρόσθεσε πως μολονότι η συνήθεια των ζώων να καθαρίζονται με τη γλώσσα τους γεμίζει το στόμα τους με βακτήρια των κοπράνων, τα βακτήρια αυτά απομακρύνονται γρήγορα από το στόμα τους με την κατάποση.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές λένε πως οι άνθρωποι που οπωσδήποτε πρέπει να αποφεύγουν να φιλούν τους σκύλους είναι όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τα πολύ μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ