Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ HUBBLE ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΝΕΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΩΝΑ

Ομάδα αστρονόμων χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ανακάλυψε τον πέμπτο δορυφόρο του παγωμένου νάνου πλανήτη Πλούτωνα.
Το νέο φεγγάρι, μια μικρή κουκκίδα στις εικόνες του Hubble, εκτιμάται ότι έχει ακανόνιστο σχήμα και διάμετρο από 10 έως 25 χιλιόμετρα. Η τροχιά του έχει διάμετρο 95.000 χιλιόμετρα και πιστεύεται ότι είναι στο ίδιο επίπεδο με τα υπόλοιπα φεγγάρια του Πλούτωνα.


Η ερευνητική ομάδα εντυπωσιάστηκε από τον αριθμό των δορυφόρων που διαθέτει ένας τόσο μικρός πλανήτης. Η νέα ανακάλυψη θα ρίξει φως στην δημιουργία και στην εξέλιξη του συστήματος του νάνου πλανήτη. Η επικρατούσα θεωρία ισχυρίζεται ότι όλοι οι δορυφόροι είναι αποτέλεσμα σύγκρουσης του Πλούτωνα με ένα μεγάλο αντικείμενο από την ζώνη Kuiper πριν δισεκατομμύρια χρόνια

Το μεγαλύτερο φεγγάρι του Πλούτωνα, ο Χάροντας, ανακαλύφθηκε το 1978. Παρατηρήσεις με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble οδήγησαν στην ανακάλυψη δύο ακόμη δορυφόρων της Νυκτός και της Ύδρας (Nix και Hydra). Το 2011 ανακαλύφθηκε ο Ρ4 πάλι με την βοήθεια του Hubble.

Ο πέμπτος δορυφόρος προσωρινά ονομάστηκε S/2012 (134340) 1 ή P5 και ανιχνεύθηκε σε εννέα διαφορετικές ομάδες εικόνων της Wide Field Camera 3 από τις 26,27 και 29 Ιουνίου και τις 7 και 9 Ιουλίου 2012.

Η αποστολή New Horizons της NASA βρίσκεται καθ΄οδόν προς τον Πλούτωνα και είναι προγραμματισμένη για μια κοντινή και πολύ γρήγορη διάβαση από τον πλανήτη το 2015. Θα μας προσφέρει τις πρώτες λεπτομερείς εικόνες του συστήματος του Πλούτωνα, καθώς και εικόνες από την επιφάνεια του πλανήτη.

ΟΦΑ / www.spacetelescope.org
ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Αλεξανδρείας 113, περιοχή Μαρτίου, τηλ: 2310 423133
www.ofa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ