Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΔΩΝΗΣ VS ΜΠΟΛΟΝΙ

Ο Στέλιος Μοσχούλας κάνει ένα "crash test" των δύο προπονητών.
Ο Γιώργος Δώνης δεν έχει καμία σχέση με τον Λάζλο Μπόλονι. Οπως και ο φετινός ΠΑΟΚ, σύμφωνα με τις επιθυμίες του Ελληνα προπονητή, δε θα έχει καμία σημαντική ομοιότητα στο παιχνίδι του (και όχι μόνο) με την ομάδα που βγήκε πέρυσι τέταρτη στα πλέι οφ.


Η «SportDay», μετά τις πρώτες προπονήσεις του Δώνη, προσπαθεί να αναλύσει αυτά που θέλει να πάρει ο νέος προπονητής από τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ για να έρθουν οι επιτυχίες (και επιτέλους ένας τίτλος που όλοι αναζητούν στην Τούμπα) και δεν μπόρεσε να τα εμφυσήσει πέρυσι ο Μπόλονι. Το «crash test» των δύο προπονητών είναι στη διάθεσή σας...

Ο ΔΩΝΗΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Ο Ελληνας προπονητής γνωρίζει άριστα την πραγματικότητα της ποδοσφαιρικής μας κουλτούρας. Εχει περάσει από αρκετές ομάδες και ξέρει την ψυχολογία και του τελευταίου ποδοσφαιριστή. Γνωρίζει τον τρόπο για να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις και στον ΠΑΟΚ (επιπροσθέτως) θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα και σε ένα μεγάλο σύλλογο. Η άσχημη εμπειρία με την ΑΕΚ τον έχει πεισμώσει και στόχος του είναι να αφήσει έργο σε μια ομάδα με μεγάλη πίεση.

ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ ΚΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Από την πρώτη προπόνηση μπήκε στο νόημα. Ξέρει καλά σε ποιον σύλλογο τέθηκε επικεφαλής της τεχνικής του ηγεσίας. Μάλιστα από την πρώτη φορά που μίλησε με τον Ζήση Βρύζα, άρχισε να συλλέγει όλα τα στοιχεία των ποδοσφαιριστών του «Δικεφάλου». Ηξερε από τότε ποιους θα έχει στη διάθεσή του, πόσα ματς έπαιξαν, πόσες φορές τραυματίστηκαν, πού υπερτερούν και πού μειονεκτούν. Γι' αυτό και την Τρίτη, στην πρώτη προπόνηση, τούς φώναζε όλους με το όνομά τους.

ΠΡΟΣΓΕΙΩΜΕΝΟΣ
Ο Δώνης έδειξε από την αρχή ότι δεν είναι η φίρμα, που το παίζει και… σνομπ ορισμένες φορές. Αντίθετα, ήρθε στον ΠΑΟΚ με αισιοδοξία και μεγάλη όρεξη για να πετύχει. Αλλωστε είναι τέτοιος χαρακτήρας. Θέλει από όποιον σύλλογο κι αν αποχωρήσει, να αφήσει έργο πίσω του, είτε μέσω ενός τίτλου (Λάρισα) είτε μέσω μιας καλοδουλεμένης ομάδας, με βάσεις που θα διώξουν ενδεχόμενους «πονοκεφάλους» από τον επόμενο κόουτς που θα καθίσει στον πάγκο της.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Από την πρώτη προπόνηση έδωσε το στίγμα του και η φράση «γρήγορα στην μπάλα» κατέδειξε ότι η ομάδα του θέλει να πιέζει πολύ, οι παίκτες να δίνουν άμεσα την μπάλα και η επιθετική γραμμή να είναι πολύ δυναμική, πάντα όμως και με όλες τις γραμμές δεμένες. Ο Δώνης στον Ατρόμητο απέδειξε ότι δεν είναι απλά ένας προπονητής που νοιάζεται για το επιθετικό παιχνίδι. Εφτιαξε κατά πολύ και την αμυντική του τακτική.

ΜΠΟΛΟΝΙ

ΔΕΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΗΚΕ
Ο Ρουμάνος, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, δεν μπήκε ποτέ στο... πετσί του Ελληνα. Δεν κατάφερε να καταλάβει τη νοοτροπία που επικρατεί και τη μία τα είχε με τους διαιτητές που τον έβαζαν στο... μάτι και την άλλη με τη μοίρα του που ανέλαβε μια ομάδα, η οποία δεν διαθέτει τα αναγκαία χρήματα. Από την προετοιμασία είχε... προειδοποιήσει, με κάποια δόση χιούμορ, ότι αν αποχωρήσουν βασικά στελέχη, θα αλλάξει κάποια παράγραφο του συμβολαίου του.

ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ
Ο Λάζλο Μπόλονι, από τη στιγμή που άργησε (κάποιοι λένε ότι δεν μπήκε ποτέ στη φιλοσοφία του ΠΑΟΚ) να ενστερνιστεί την ελληνική πραγματικότητα, έχασε πρόωρα τη «μάχη των αποδυτηρίων». Κάτι που ενισχύθηκε με την πάροδο του χρόνου και με τις πολυήμερες άδειές του, αλλά και με τις 30 (και βάλε) θλάσεις που έκαναν την εμφάνισή τους στην ομάδα. Οι παίκτες δεν πείστηκαν από την τακτική που ήθελε να περάσει κι αυτό βγήκε στο γήπεδο.

ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΤΥΛ
Ο Ρουμάνος ήρθε στον ΠΑΟΚ με περγαμηνές και με τον τίτλο του προπονητή που ανέδειξε σπουδαίους παίκτες όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο (Σπόρτινγκ). Αυτό δεν τον βοήθησε στην όλη διαδικασία, μια και ποτέ δεν ήρθε κοντά στα στάνταρντς της ομάδας. Υπήρχαν διαρκώς «δύο κόσμοι αντίθετοι» που δεν μπόρεσαν ποτέ να ταυτιστούν. Ούτε καν στα πλέι οφ, όταν και έπρεπε να λειτουργήσουν όλοι μαζί για να πετύχουν ένα σημαντικό στόχο για το μέλλον του ΠΑΟΚ.

ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ
Ο Μπόλονι ήθελε η ομάδα του να πετυχαίνει γκολ μπροστά, όμως από το κέντρο και πίσω υπήρχαν κενά. Η όλη διαδικασία... έμπαζε κι αυτό έφερε ορισμένα απρόσμενα αποτελέσματα, όπως (μεταξύ άλλων) τις εντός έδρας ήττες από τους Αστέρα Τρίπολης και ΠΑΣ Γιάννινα. Σίγουρα είχε κι άλλοθι ο Ρουμάνος λόγω των αρκετών παικτών που δεν βρίσκονταν στην ομάδα από τον Ιανουάριο και μετέπειτα, αλλά φάνηκε ότι δεν διέθετε τις απαραίτητες εφεδρείες για να λύσει σημαντικά ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ