Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΘ

Τη διοργάνωση Ευρωμεσογειακού συνεδρίου Ιατρικών Σχολών και Σχολών Υγείας τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη συζήτησε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος με ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των Καταναλωτών, John Dalli.

Συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας, John Dalli είχε χθες αντιπροσωπεία του Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου στις Βρυξέλλες. Παρευρέθηκαν ακαδημαϊκοί- μέλη του EMUNI από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Μεγάλη Βρετανία, τη Σλοβενία και την Μάλτα. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Επίκουρη Καθηγήτρια ΑΠΘ, Ελπίδα Κολοκυθά. Υπενθυμίζεται ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου (EMUNI).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα μέλη του Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου παρουσίασαν για πρώτη φορά στον ευρωπαίο Επίτροπο τη «Διακήρυξη της Λισαβόνας», κείμενο αναφοράς για το EMUNI που υπογράφηκε το Νοέμβριο του 2011, περιγράφοντας το ρόλο της ανώτατης εκπαίδευσης στην επίτευξη της κοινωνικής συνοχής, της αειφορικής περιβαλλοντικής πολιτικής και της οικονομικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκε η συμβολή του Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας μέσα από την ανώτατη εκπαίδευση στην ΕΕ, καθώς κοινή παραδοχή αποτέλεσε το γεγονός ότι η επένδυση στην παιδεία είναι πρώτη προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτό γιατί συνιστά επένδυση στον άνθρωπο και κατ’ επέκταση επένδυση στο μέλλον.

Ο Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Καταναλωτών, John Dalli από πλευράς του έθεσε ως στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων στον τομέα της Υγείας, παρουσιάζοντας το όραμά του για την ανάπτυξη πολιτικών και μηχανισμών πρόληψης στην ΕΕ. Για τη συνεισφορά της ανώτατης εκπαίδευσης στην επίτευξη του παραπάνω στόχου δεσμεύτηκαν τα μέλη του Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου, ενώ πρόταση για τη διοργάνωση συνεδρίου με τη συμμετοχή Ιατρικών Σχολών από την ΕΕ και τη Μεσόγειο τον ερχόμενο Νοέμβριο κατέθεσε στον Επίτροπο ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, με την υποστήριξη του Προέδρου του Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου, Καθηγητή Joseph Mifsud.

Στο συνέδριο θα προσκληθούν Πρυτάνεις, Κοσμήτορες και Πρόεδροι των ευρωπαϊκών και μεσογειακών πανεπιστημίων που διαθέτουν Ιατρικές σχολές και σχολές Υγείας. Σκοπός του συνεδρίου θα είναι η συζήτηση του τρόπου εφαρμογής της «Διακήρυξης της Λισαβόνας» του EMUNI στην ιατρική εκπαίδευση και την έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ