Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΣΤΑ 725 ΕΚ.ΕΥΡΩ Η ΕΚΡΟΗ ΕΜΒΑΣΜΑΤΩΝ!

Από χώρα προσέλκυσης σε χώρα αποστολέα εμβασμάτων μετατράπηκε την τελευταία διετία η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Επίτροπος για θέματα φορολογίας και τελωνειακής ένωσης, ελέγχου κα καταπολέμησης της απάτης κ. Ά. Σεμετά στον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, έπειτα από σχετική ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή σχετικά με την γενική τάση και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις εισροές και εκροές εμβασμάτων στην Ε.Ε. και ειδικότερα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι το 2010 οι εκροές των μεταναστευτικών εμβασμάτων από την Ελλάδα εκτιμάται ότι ανήλθαν στα 1,1 δις ευρώ, εκ των οποίων τα υψηλότερα ποσά είχαν προορισμό την Αλβανία (514 εκατ. ευρώ), το Ισραήλ (190 εκατ. ευρώ) και τη Γεωργία (103 εκατ. ευρώ), ενώ οι εισροές στην Ελλάδα ήταν 929 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα υψηλότερα ποσά προήλθαν από τις ΗΠΑ (339 εκατ. ευρώ), τη Γερμανία (236 εκατ. ευρώ) και το Βέλγιο (221 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, εμφανίζεται μία κατακόρυφη αύξηση των εμβασμάτων προς τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. (984 εκ. ευρώ) την ώρα που η εισροή από αυτά δεν υπερβαίνει τα 411 εκατομμύρια ευρώ. Από τα παραπάνω προκύπτει ένα συνολικό έλλειμμα της τάξης των 725 εκατομμυριών ευρώ μόνο για το 2010. Ο κ. Παπανικολάου τονίζει ότι η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε κυρίως την τελευταία διετία καθώς έως και το 2008 η αναλογία εισροών – εκροών εμβασμάτων εμφάνιζε πλεόνασμα της τάξης των 515 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Η οικονομική ανασφάλεια και η έλλειψη αναπτυξιακών προοπτικών που επικράτησε την τελευταία διετία στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα μία παράπλευρη απώλεια, ιδιαίτερα επιβλαβή για την ελληνική οικονομία. Οι μετανάστες που εργάζονταν στην Ελλάδα και διατηρούσαν καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα επιδόθηκαν σε μία άνευ προηγουμένου εκροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό την ίδια στιγμή που Έλληνες εργαζόμενοι στο εξωτερικό ουσιαστικά πάγωσαν την εισροή χρημάτων προς την Ελλάδα εξαιτίας της οικονομικής ανασφάλειας που επικρατούσε στο εσωτερικό της χώρας. Από 515 εκ. ευρώ πλεονάσμα το 2008 σήμερα έχουμε περίπου 700 εκατομμύρια έλλειμμα. Συνολικά επομένως, πέραν τον άλλων παραμέτρων και χωρίς να συνυπολογίζεται η εκροή κεφαλαίων από ελληνικά νοικουριά προς το εξωτερικό, συρρικνώθηκε η ρευστότητα στην αγορά και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά περίπου 1,3 δις ευρώ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι κυβερνήσεις της προηγούμενης διετίας, δημιουργήσαν μια άνευ προηγουμένου οικονομική ανασφάλεια στην χώρα, σε όλους τους τομείς. Τα έκαναν όλα λάθος!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ