Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΕΘΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΝΙΚΕΣ

Του Σάκη Γκίνα
Φεύγουν οι Βιερίνια και Κοντρέρας, ο ΠΑΟΚ κερδίζει Λεβαδειακό, Εργοτέλη, ΑΕΚ, Πανιώνιο και φέρνει ισοπαλία στη Ξάνθη. Παίζει συνεχόμενα ματς Κυριακή, Τετάρτη, Σάββατο, καλά, μέτρια, ή άσχημα, πάλι κερδίζει, έχοντας εθιστεί στις νίκες.
Όταν παίζεις την Κυριακή με τον Εργοτέλη, την Τετάρτη με την ΑΕΚ σε νοκ άουτ αγώνα, το Σάββατο με τον Πανιώνιο και ακολουθεί νέο ματς κυπέλου την ερχόμενη Τετάρτη με τον Ατρόμητο, το θέαμα είναι άσκοπη πολυτέλεια και αυτό που μετράει είναι το δια ταύτα.

«Σφραγίδα» Μπόλονι
Ο ΠΑΟΚ πήρε, λοιπόν, μια καλά υπολογισμένη «επαγγελματική» νίκη κόντρα στον Πανιώνιο. Με εξαντλητική, ουσιαστική και αποτελεσματική κυκλοφορία της μπάλας, «σφραγισμένη» από τον Μπόλονι, η ομάδα της Θεσσαλονίκης, όπως και με την ΑΕΚ, έβαλε ένα γκολ και το κράτησε ψύχραιμα και άνετα, κάνοντας παράλληλα συντήρηση δυνάμεων ενόψει του νέου αγώνα κυπέλλου που ακολουθεί σε λίγες μέρες.
Το ισπανικής παρτιτούρας ανελέητο πάσινγκ γκέιμ που επέβαλε ο Μπόλονι μοιάζει κουραστικό και μονότονο για την κερκίδα, αλλά είναι η μορφή του σύγχρονου επαγγελματικού ποδοσφαίρου που απαιτεί αποτελέσματα.
Μόλις πέτυχε ο Κλάους το γκολ όλα τελείωσαν. Ο ΠΑΟΚ ήξερε τον τρόπο διατήρησης του 1-0, όπως έπραξε και με την ΑΕΚ. Ροκάνισμα χρόνου, σιγουριά στα μετόπισθεν και η νίκη είναι στο τσεπάκι.

Κλάους ο αδυσώπητος σκόρερ
Ο Αθανασιάδης εξελίσσεται σε αδυσώπητο σκόρερ. Το πρώτο γκολ ήταν τυχερό, αλλά εάν έμπαινε το εναέριο σουτ που επιχείρησε στο δεύτερο ημίχρονο, θα μιλούσαμε για ένα από τα καλύτερα γκολ του φετινού πρωταθλήματος. Αυτή η φάση έδειξε το «καθαρόαιμο» ταλέντο του φορ που διαθέτει ο 25χρονος Έλληνας επιθετικός.
Ο ΠΑΟΚ βρήκε τον σέντερ φορ που έψαχνε. Πού να ήξερε τόσα χρόνια ότι τον είχε μέσα στα πόδια του. Ο Αθανασιάδης είναι ένα από τα καλά επακόλουθα της οικονομικής κρίσης. Το πιθανότερο είναι πως εάν υπήρχε αφειδώς χρήμα για ξόδεμα στις μεταγραφές σήμερα θα βρίσκονταν κάπου δανεικός στην επαρχία και το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είχε χάσει ένα αυτοφυές ταλέντο. Με 12 γκολ ο Κλάους μετέτρεψε τον Μουσλίμοβιτς σε μια απλή ανάμνηση.

Επιτέλους τερματοφύλακας με έξοδο
Και δεν βρήκε ο δικέφαλος μόνο τον σέντερ φορ των επόμενων χρόνων, αλλά και τον τερματοφύλακα των επόμενων χρόνων. Ο Γλύκος είναι επίσης αξιοσημείωτο πρόσωπο των τελευταίων ματς. Επί πάρα πολλά χρόνια ο ΠΑΟΚ δεν είχε τερματοφύλακα με καλή έξοδο. Τώρα, πλέον, επιτέλους, φαίνεται πως έχει. Ο Γλύκος δεν διστάζει, ρισκάρει, βγαίνει πολλές φορές ριψοκίνδυνα, αλλά το ρεζουμέ είναι ότι προλαβαίνει τον κίνδυνο για την εστία του εν τη γενέσει.

Τα νέα παιδιά
Ο Κατσικάς είναι το τρίτο πρόσωπο άξιο αναφοράς. Σταθερός, αθόρυβος και ουσιαστικός, αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον στο κέντρο της άμυνας. Είναι από τα πολλά παιδιά της νέας γενιάς που δεν «μασάει», διεκδικεί και παίρνει θέση στην 11άδα, έχοντας καλή απόδοση.
Το να αναφέρουμε και τον Γιάννου που εξελίσσεται, πλέον, σε σημαντική μονάδα, ή το ντεμπούτο του 17χρονου Πόποβιτς, είναι περιττό. Δεν έχει ξαναπεράσει αναμφισβήτητα τις τελευταίες δεκαετίες προπονητής από τον ΠΑΟΚ ο οποίος «μπόλιασε» σε μια σεζόν τόσους πολλούς νέους στην ομάδα, όπως ο Μπόλονι.

Κέντρο ρυθμιστής
Τα άκρα με Ετό και Λίνο ήταν κλασικά μοχλός επιθετικής ανάπτυξης, ο ανανεωμένος Σαλπιγγίδης έδειξε ένα νέο ταλέντο του στην οργάνωση του παιχνιδιού, ενώ το κέντρο, χωρίς τον Γκαρσία, δεν είχε κανένα πρόβλημα στον έλεγχο του αγώνα με τους Φωτάκη, Λαζάρ και Ίβιτς σε ρόλο ρυθμιστή. Εφάρμοσαν άριστα το χαμηλό και ασφαλή ρυθμό που ήθελε ο Μπόλονι για την αποφυγή της σπατάλης δυνάμεων ενόψει του αγώνα της Τετάρτης με τον Ατρόμητο, που κρίνει τον στόχο του κυπέλου.
Αλλά και ο Ρομπέρ ήταν βελτιωμένος, συνθέτοντας το παζλ μιας ομάδας, που παρά τις πρόσφατες απώλειες βασικών παικτών, δείχνει με την παρουσία τους το τι σημαίνει σύνολο «δουλεμένο», που ξέρει τι θέλει και πώς θα το πάρει μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Δεν είναι όλα ρόδινα
Δεν είναι όλα, όμως, ρόδινα. Οι απανωτές νίκες μετά την αποχώρηση των Βιερίνια και Κοντρέρας δεν πρέπει να παρασύρουν σε βιαστικά και διθυραμβικά συμπεράσματα. Το πρόβλημα στα αριστερά της επίθεσης ή στο κέντρο της άμυνας σε πολύ μεγάλα ματς και ειδικά στην Ευρώπη θα είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί. Ήδη αναζητείται ο αντικαταστάτης του Βιερίνια, που θα είναι έτοιμος κατευθείαν για την 11άδα, ενώ στο κέντρο της άμυνας λόγω έλλειψης μεταγραφικού μπάτζετ το κενό θα καλυφθεί αναγκαστικά εκ των έσω.
Συμπερασματικά, ο ΠΑΟΚ αποδεικνύει ότι είναι ΟΜΑΔΑ. Αρκετά χρόνια διαθέτει τον ίδιο κορμό, που «δουλεύεται» από καλούς προπονητές,

Του Σάκη Γκίνα στο contra.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ