Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η ΝΔ ΣΤΑ ΕΠΑΧΘΗ ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Η ανακοίνωση των νέων επαχθών τεκμηρίων διαβίωσης για τα εισοδήματα του 2011, απορρέει από τον ήδη ψηφισμένο Ν. 3896/2011, που η Ν.Δ. δεν ψήφισε.


Η αδυναμία της κυβέρνησης Παπανδρέου- επί 2,5 χρόνια – να δημιουργήσει ένα σύγχρονο, δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, έχει αφενός αποδομήσει πλήρως το φοροεισπρακτικό μηχανισμό και αφετέρου έχει μετατρέψει το φορολογικό σύστημα σε μηχανισμό φοροεπιδρομών. Με οριζόντια και άδικη λειτουργία, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα με τα τεκμήρια διαβίωσης.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, με πρόσχημα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, επιστράτευσε τα τεκμήρια διαβίωσης ως εργαλείο σύλληψής της. Τεκμήρια διαβίωσης, που όχι μόνο έχουν αυξηθεί σε πρωτοφανές επίπεδο, αλλά έχουν πλέον μετατραπεί σε “φορολογικό εφιάλτη”, καθώς επιβάλλονται αδιάκριτα και προσδιορίζουν υψηλά τεκμαρτά εισοδήματα ακόμη και σε εκείνους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αν η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε αξιοποιήσει το χαμένο χρόνο –αν και είχε ευκαιρίες, 14 φορολογικά νομοσχέδια – θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα που όχι μόνο θα είχε αποδώσει περισσότερα έσοδα στο κράτος, αλλά θα είχε επιπλέον διαμορφώσει και κλίμα φορολογικής δικαιοσύνης..

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που προτείνει η Ν.Δ., το ηλεκτρονικό προφίλ για τον κάθε φορολογούμενο, η σύνδεση της ΓΓΠΣ με τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ, θα έδιναν τη δυνατότητα της κατάργησης των τεκμηρίων διαβίωσης και την αντικατάστασή τους με τις πραγματικές δαπάνες του κάθε φορολογούμενου.

Έτσι, και ένα τμήμα της φοροδιαφυγής θα συλλαμβάνονταν και δεν θα υπήρχε η ανάγκη για την επιβολή των σημερινών άδικων, οριζόντιων και αδιάκριτων φορολογικών επιδρομών.

(Ανακοίνωση που έκανε ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή την ανακοίνωση των νέων τεκμηρίων διαβίωσης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ