Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΚΑΦΕΣ ΑΠΟ ΦΙΣΤΙΚΙΑ

Θα έχει γεύση και άρωμα καφέ, αλλά δεν περιέχει καφεΐνη, επειδή δεν θα είναι κανονικός καφές, αλλά θα παράγεται από φιστίκια, αποτελώντας έτσι μια πιο υγιή εναλλακτική λύση.Αυτό ισχυρίζεται ότι είναι εφικτό, μια ομάδα χημικών στο βρετανικό πανεπιστήμιο της Υόρκης και αν επιβεβαιωθούν, θα φέρουν... αϋπνία στους παραγωγούς του παραδοσιακού καφέ.


Οι μέχρι τώρα έρευνες για την εύρεση ενός πραγματικού υποκατάστατου, που θα έχει την κανονική γεύση του καφέ, αλλά όχι τη διεγερτική ουσία της καφεΐνης, δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία.

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν τη λύση σε ένα είδος φιστικιών (Pistacia terebinthus), πολύ μικρότερων από τα συνηθισμένα φιστίκια, τα οποία, αν καβουρδιστούν, προσφέρουν τη γεύση του καφέ και επιπλέον, είναι αρκετά φθηνότερα από αυτόν.

Τα φιστίκια αυτά, κανονικά αποτελούν την πηγή της τερεβινθίνης, όμως οι χημικοί ανακάλυψαν ότι οι καρποί αυτού του δένδρου έχουν την ίδια χημική "υπογραφή" με τον πραγματικό καφέ, πράγμα που σημαίνει ότι θα ήταν δυνατό να παρέχουν ροφήματα με γεύση και άρωμα εφάμιλλο του καφέ.

Τα πειράματα, με επικεφαλής τον δρα Μουσταφά Οζέλ, έδειξαν ότι όταν τα συγκεκριμένα φιστίκια καβουρδιστούν επί 20 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου, αρχίζουν να έχουν ένα πτητικό χημικό "προφίλ" παρόμοιο με αυτό των κόκκων του καφέ.

Δοκιμές, πάντως, με εθελοντές, τις οποίες έκανε η βρετανική "Τέλεγκραφ", έδειξαν ότι οι καταναλωτές αντιλαμβάνονταν σαφώς τη διαφορά του κανονικού καφέ από το ρόφημα που προερχόταν από καβουρδισμένα φιστίκια, το οποίο γενικά άρεσε μεν και άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, αλλά, όπως είπαν, δύσκολα θα το μπέρδευε κανείς με τον παραδοσιακό (ελληνικό ή τουρκικό) καφέ, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η διαφορά από ένα "εσπρέσο".

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν πάντως να βελτιώσουν κι άλλο τη γεύση του φιστικο-καφέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ