Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΣΚΟΡΠΙΣΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Στο μανιφέστο του ανθρώπου που βύθισε στο πένθος τη Νορβηγία, σκορπώντας το θάνατο σε 93 ανθρώπους, υπάρχουν αναφορές στην Ελλάδα, τη Μικρασιατική Καταστροφή και το Θουκυδίδη.

Συγκεκριμένα, ο Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ Νορβηγός χαρακτηρίζει γενοκτονία των Ελλήνων τη Μικρασιατική Καταστροφή, μιλάει για την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, ενώ κάνει και μια αναφορά στον Θουκυδίδη, αναφερόμενος στη συνεισφορά του στον πολιτισμό.

"Η κοινωνική επανάσταση έχει μακρά ιστορία που θεωρητικά πάει τόσο πίσω στην ιστορία και φτάνει μέχρι την Πολιτεία του Πλάτωνα", σημειώνει σε κάποιο σημείο του μανιφέστου.

"O Ibn Warraq κριτικάρει τον Edward Said για την έλλειψη αναγνώρισης της παράδοσης της κριτικής σκέψης στη Δύση. Αν είχε εμβαθύνει λίγο περισσότερο στον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία και έμπαινε στον κόπο να κοιτάξει τη μεγάλη Ιστορία του Ηροδότου, ο Said θα είχε εντοπίσει δύο σημεία που αποτελούν βαθιά χαρακτηριστικά του δυτικού πολιτισμού...

Η ελληνική λέξη ιστορία, από την οποία προκύπτει η δική μας "history" σημαίνει "έρευνα" και ο Ηρόδοτος πίστευε ότι το έργο του ήταν το αποτέλεσμα έρευνας: τι είχε δει, τι είχε ακούσει και διαβάσει, αλλά συμπληρωμένο και επαληθευμένο από έρευνα", αναφέρει σε άλλο σημείο.

Σε άλλο σημείο παραπέμπει αποσπάσματα από το βιβλίο του Α.Ε Βακαλόπουλου "Ιστορία της Μακεδονίας", όπου αναφέρει ότι η Επανάσταση του 1821 δεν είναι τίποτα περισσότερο από την τελευταία μεγάλη φάση της αντίστασης των Ελλήνων στην οθωμανική κυριαρχία.

Στο πολυσέλιδα αυτό μανιφέστο που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο περιέγραφε το σχεδιασμό, την παρασκευή των εκρηκτικών και το σκεπτικό που οδήγησαν στη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο και στην επίθεση με όπλο σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Οτόγια.

"Το μανιφέστο αυτό δημοσιεύτηκε την ημέρα που έγιναν τα γεγονότα", δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας του Όσλο Σβέινουνγκ Σπόνχαϊμ ."Έχουμε επιβεβαίωση γι' αυτό", προσέθεσε.

Οι φόνοι θα προσελκύσουν την προσοχή στο μανιφέστο, το οποίο ονομάζεται "2083-Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας", γράφει ο Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ.

"Όταν αποφασίσεις να χτυπήσεις, είναι καλύτερο να σκοτώσεις πολύ περισσότερους από αρκετούς, ειδάλλως διατρέχεις τον κίνδυνο να μειώσεις τον επιθυμητό ιδεολογικό αντίκτυπο του πλήγματος", σημειώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ