Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΒΑΡΥ ΩΡΑΡΙΟ ΤΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ

Έως 70 ώρες την εβδομάδα, δίχως αργίες και δίχως πληρωμή. Τόσες ακριβώς αφιερώνουν οι σύγχρονες νέες μητέρες στην φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειας, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση.

Όπως έδειξε, από την ώρα που σχολάει μια γυναίκα απ’ τη δουλειά της και πατάει το πόδι της μέσα στο σπίτι, ασχολείται μέχρι τα βαθιά μεσάνυχτα με ό,τι αφορά το νοικοκυριό και τα παιδιά της - από την μεταφορά τους στις εξωσχολικές δραστηριότητες και το διάβασμα, έως το μαγείρεμα, το καθάρισμα και το σίδερο.

Επακόλουθο: μία στις τρεις κοιμάται λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ, ενώ το 83% δεν έχουν ούτε καν μία ώρα την ημέρα για να την αφιερώσουν στον εαυτό τους, αναφέρει η εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ».

Παρά το ασφυκτικό πρόγραμμα, όμως, οι μισές θα ήθελαν μονάχα να έχουν μία ώρα την ημέρα για να ξεκουράζονται.

Όπως έδειξε η δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 3.000 μητέρες με τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας κάτω των 16 ετών, το καθάρισμα του σπιτιού και το μαγείρεμα «τρώνε» τον περισσότερο χρόνο: σε κάθε ένα από αυτά αφιερώνουν κατά μέσον όρο 1 ώρα και 9 λεπτά την ημέρα.

Μετά χρειάζονται 63 λεπτά για την καθαριότητα που αφορά τα παιδιά, 61 λεπτά για το πλύσιμο, άπλωμα και μάζεμα των ρούχων, 55 λεπτά για να ετοιμάσουν τα παιδιά για το σχολείο (μαζί με το πρωινό γεύμα), 53 λεπτά για να τα ετοιμάσουν για ύπνο (μαζί με το βραδινό γεύμα) και 47 λεπτά για να ελέγξουν τα μαθήματά τους – χώρια το να τα διαβάσουν αν είναι μικρά, να τα πάνε και να τα φέρουν από τις εξωσχολικές δραστηριότητες και το να σιδερώσουν.

Όλ’ αυτά, κατά κανόνα γίνονται όταν οι γυναίκες επιστρέψουν από τη δουλειά τους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας Three. Και αν έχουν μερική απασχόληση, θα προλάβουν να κοιμηθούν κανονικά. Αν όμως δουλεύουν οκτάωρο, κάνουν δραστικές περικοπές στον ύπνο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ