Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΚΑΙ... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΚΑ ΟΥΤΕ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ

Το κουδουνάκι της αφύπνισης «χτυπούν» οι ειδικοί για τον ιό του Δυτικού Νείλου αφού, όπως επισημαίνουν, τα μολυσμένα με τον ιό έντομα, που έπεσαν πέρσι σε χειμερία νάρκη στην Κεντρική Μακεδονία, ετοιμάζονται να ξυπνήσουν και να αρχίσουν να αναπαράγονται. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα κουνούπια αυτά βρίσκονται ήδη στο αστικό περιβάλλον και -όπως διαπιστώθηκε πέρσι- είναι οικόσιτα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κρούσματα του ιού του Νείλου είχαν εντοπιστεί τότε σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης όπως η Εγνατία, η Τούμπα, η περιοχή της παραλίας.

Μάλιστα υπήρξε περίπτωση εκδήλωσης τριών κρουσμάτων στον ίδιο δρόμο.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν να διατηρούν λιμνάζοντα νερά στα μπαλκόνια, τις βεράντες και τις αυλές των σπιτιών τους αλλά και σε βαρέλια, δοχεία και κουβάδες με νερό, σημεία συσσώρευσης υγρών λυμάτων, φρεάτια, στέρνες, κανάλια και πισίνες. Όσο για τους ψεκασμούς, λόγω του καιρού δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, καθώς τα κουνούπια θέλουν πάνω από 24 βαθμούς εξωτερική θερμοκρασία για να ξυπνήσουν, να πετάξουν και να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται.

Η υγειονομική αυτή κρίση στην Κεντρική Μακεδονία, που στοίχισε 2.760.000 ευρώ, σε ό,τι αφορά το κόστος της νοσηλείας, των ελέγχων και του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει χαρακτηριστεί ως η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά τη Ρουμανία, το 1996. Ποσοστό 1% όσων νόσησαν εκδήλωσε συμπτώματα εγκεφαλίτιδας ή μηνιγγίτιδας ενώ από αυτούς, το 10% κατέληξε.

Η λήψη των απαραίτητων μέτρων δεν αφορά μόνο τον ιό του Δυτικού Νείλου αλλά και άλλες μολυσματικές ασθένειες όπως λ.χ. ο Δάγγειος πυρετός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ