Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΟΥ PLAYSTATION NETWORK (PSN)

Δύο φορές έχουμε αναφερθεί, σε αναρτήσεις μας στο ThessBomb, στην κατάρρευση του συστήματος Playstation Network της Sony ΕΔΩ και ΕΔΩ

Τα μαντάτα δεν είναι καθόλου ευχάριστα!

Και αυτό γιατί, η Sony παραδέχεται πως
 έχουν κλαπεί τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του Playstation Network στα οποία ίσως συμπεριλαμβάνονται και στοιχεία πιστωτικών καρτών.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η εταιρεία, είναι πολύ πιθανό τα δεδομένα αυτά να έχουν περιέλθει στην κατοχή «μη εξουσιοδοτημένων ατόμων» κατόπιν «επίθεσης» από hackers. Η πρόσβαση στο δίκτυο είχε μπλοκαριστεί την προηγούμενη Τετάρτη, αλλά η Sony μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε λεπτομέρειες σχετικά με το τι συνέβη.

Η εταιρεία συμβουλεύει τους χρήστες του Playstation Network να είναι σε επαγρύπνηση για απόπειρες απατών μέσω email ή τηλεφώνου.

Ο κ. Νικ Κάπλιν, επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας της εταιρείας στην Ευρώπη, δήλωσε πως «ανακαλύψαμε πως μεταξύ της 17ης και της 19ης Απριλίου υπήρξαν παραβιάσεις λογαριασμών χρηστών του Playstation Network και της υπηρεσίας Qriocity, στο πλαίσιο μίας παράνομης και μη εξουσιοδοτημένης εισβολής στο δίκτυό μας».

Η Sony εκτιμά πως στα στοιχεία που εκλάπησαν συμπεριλαμβάνονται ονόματα, διευθύνσεις, χώρες προέλευσης, email, ημερομηνίες γέννησης, κωδικοί πρόσβασης σε Playstation Network και Qriocity και Handle/ PSN online ID's.

Επίσης, στην ανακοίνωση του Κάπλιν αναφέρεται πως «είναι δυνατόν δεδομένα σχετικά με το λογαριασμό σας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το ιστορικό αγορών και η διεύθυνση (billing address- πόλη, πολιτεία/ νομός, ταχυδρομικός κώδικας) και οι κωδικοί και απαντήσεις ασφαλείας για το Playstation Network και το Qriocity να έχουν κλαπεί».

Η εταιρεία παραδέχτηκε ότι στοιχεία πιστωτικών καρτών που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά παιχνιδιών, ταινιών και μουσικής ενδεχομένως να έχουν επίσης κλαπεί.

«Αν και δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ότι συνέβη κάτι τέτοιο, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε σαν ενδεχόμενο»,αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου οι χρήστες ενημερώνονται πως ίσως να έχουν πέσει στα χέρια των αυτουργών της επίθεσης αριθμοί καρτών και ημερομηνίες λήξης.

Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία περί του αριθμού των χρηστών των οποίων τα δεδομένα εκλάπησαν, αλλά η υπηρεσία έχει περίπου 70 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Στο «μέτωπο» των δημοσίων σχέσεων, πρόκειται για μία καταστροφή τεραστίων διαστάσεων, καθώς οι επιπτώσεις της μπορούν να ξεπεράσουν κατά πολύ τα όρια μίας «απλής» επίθεσης hackers, καθώς πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν τους ίδιους κωδικούς σε πολλά διαφορετικά sites και υπηρεσίες- ενώ η καθυστέρηση της Sony να ανακοινώσει την έκταση του συμβάντος έχει εξοργίσει πολλούς χρήστες του δικτύου.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες κλοπές δεδομένων στην ιστορία του Ίντερνετ και της πληροφορικής. Άλλο ένα αντίστοιχο περιστατικό, τον Απρίλιο του 2011 ήταν η μαζική κλοπή δεδομένων από τις βάσεις δεδομένων της αμερικανικής εταιρείας online marketing, Epsilon (δεκάδες εκατομμύρια ονόματα και διευθύνσεις email - η εταιρεία εξυπηρετεί 2.500 εταιρείες σε όλο τον κόσμο), κατά την οποία αποκτήθηκαν στοιχεία μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, ξενοδοχείων και καταστημάτων, τα οποία θεωρείται πως σύντομα θα αρχίσουν (αν δεν έχουν αρχίσει ήδη) να χρησιμοποιούνται σε κυβερνοεγκληματικές δραστηριότητες.

Επίσης, ανάλογης έκτασης περιστατικό είχε απασχολήσει και το 2006 τη Citibank, με μαζική κλοπή αριθμών PIN.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ