Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ.ΟΙΚ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σειρά διευκρινίσεων για θέματα που αφορούν την υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, έδωσε την Παρασκευή το ΥΠΟΙΚ.

Όσον αφορά τις ηλεκτρονικές υποβολές των δηλώσεων οικονομικού έτους 2011, σημειώνεται πως οι καταστάσεις φορολογικής αναμόρφωσης, αυτοκινήτων επιχείρησης, κινητής τηλεφωνίας και αποδοθέντων και οφειλομένων φόρων εισοδήματος και έμμεσων φόρων θα υποβληθούν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά με καταληκτική ημερομηνία την 30/6/2011 και συνεπώς δεν απαιτείται η συνυποβολή τους με την υποβολή των οικείων δηλώσεων.

Επίσης, σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 17 του ν.3842/2010 πρέπει να δηλώνεται ότι κατά τη διαρρεύσασα διαχειριστική περίοδο έχουν υποβληθεί ορθά όλες οι δηλώσεις παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος και απόδοσης έμμεσων φόρων ή εάν δεν έχουν υποβληθεί ορθά τότε πρέπει να υποβληθεί κατάσταση με τους οφειλόμενους φόρους από τον υπεύθυνο λογιστή. Στις περιπτώσεις που οφείλονται φόροι και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της κατάστασης αποδοθούν οι φόροι αυτοί, είτε με την υποβολή από τον υπόχρεο της οικείας εκπρόθεσμης δήλωσης, είτε ζητηθεί βεβαίωση των φόρων μετά από σχετική αίτηση του υπόχρεου προς τη Δ.Ο.Υ. για διενέργεια προσωρινού ελέγχου, τότε η κατάσταση θα υποβάλλεται με συμφωνία οφειλόμενων και αποδοθέντων φόρων. Επισημαίνεται ότι και στην περίπτωση αυτή έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν.3610/2007 με τις οποίες προβλέπεται ότι ο φορολογούμενος, εφόσον επιλεγεί για προσωρινό ή τακτικό έλεγχο, μπορεί να υποβάλει αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, Φ.Π.Α. και λοιπών φορολογιών, τελών και εισφορών, με μείωση στο 1/2 των πρόσθετων φόρων που προβλέπονται επί εκπροθέσμων δηλώσεων από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 1 του ν. 2523/1997.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου τις αποδείξεις για δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών που καλύπτουν το αφορολόγητο ποσό της φορολογικής κλίμακας διευκρινίζεται ότι σε κάθε περίπτωση που το δηλούμενο συνολικό εισόδημά του φορολογουμένου (πραγματικό ή τεκμαρτό ) υπερβαίνει τις (6.000) ευρώ και ανεξάρτητα από το ύψος των δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα (ασφαλιστικές εισφορές ,ιατρικές δαπάνες κ.λπ.), ο φορολογούμενος οφείλει να έχει συγκεντρώσει το ελάχιστο ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων αυτών των δαπανών, τις οποίες και συνυποβάλλει με τη δήλωσή του σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια ΔΟΥ.

Στις ΔΟΥ, για την καλύτερη οργάνωση του αρχείου τους, κατά την παραλαβή των κλειστών φακέλων με τις αποδείξεις δαπανών, οι φάκελοι θα αποσυσχετίζονται από τις δηλώσεις και θα τοποθετούνται σε ιδιαίτερο χώρο της κάθε Δ.Ο.Υ. Αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας παραλαβής των δηλώσεων δηλώνεται ότι θα επιλεγεί δείγμα προς έλεγχο και στη συνέχεια το σύνολο των αποδείξεων θα παραδοθούν προς ανακύκλωση.

Σε περίπτωση υποβολής της δήλωσης με τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων και δικτυακών υποδομών είτε από τον ίδιο τον υπόχρεο είτε από εξουσιοδοτημένο λογιστή, οι αποδείξεις θα πρέπει να φυλάσσονται για να παραδοθούν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. όταν ζητηθούν, καθώς θα ακολουθήσει οπωσδήποτε δειγματοληπτικός έλεγχος αυτών για να διαπιστωθεί η ύπαρξη και η ακριβής δήλωση τους

Το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ακόμη ότι στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο μέχρι 1.500 ευρώ, θα γίνονται διασταυρώσεις μέσω του ΤΑXIS για επαλήθευση. Εφιστάται η προσοχή των φορολογουμένων στις περιπτώσεις που τα δικαιολογητικά που επικαλούνται αποδειχθεί ότι είναι πλαστά, ότι διαπράττεται αξιόποινη πράξη ,και θα γίνεται σχετική αναγγελία στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ,σύμφωνα με το άρθρο 37 του Κ.Π.Δ .

Σημειώνεται ότι στις δηλώσεις με πιστωτικό υπόλοιπο που υπερβαίνει το ποσό των 1.500 ευρώ, εξακολουθεί να διενεργείται από τη ΔΟΥ έλεγχος των σχετικών παραστατικών.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που οι υπόχρεοι της παρ. 4 του άρθρου 2 και της παρ.1 του άρθρου 101 του ΚΦΕ, υποβάλλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ενώ βρίσκονται σε αδράνεια, δηλαδή δεν έχουν ακαθάριστα έσοδα, δεν υφίσταται υποχρέωση υπογραφής της δήλωσης τους από λογιστή φοροτεχνικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ