Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ"

του Δημήτρη Συρμάτση
στο SPNews.gr

Ιδιαίτερη έκπληξη προκάλεσε χθες το απόγευμα η απάντηση της αντιδημαρχίας πολιτισμού στο σχόλιο του spnews, με το οποίο επισημαίναμε ότι οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού αύριο Παρασκευή συνέπιπταν με το πάρτι το οποίο οργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης για την διεκδίκηση της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας.

Κι αυτό γιατί ο εκπρόσωπος του αντιδημάρχου προσπάθησε να μας πείσει ότι η προσέγγιση μας ήταν λάθος, στέλνοντας μας δελτίο τύπου στο οποίο αναφερόταν ότι όλες αυτές οι εκδηλώσεις θα γίνουν «συμμετέχοντας παράλληλα στην Γιορτή για την διεκδίκηση της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νέολαίας- 2014», που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα».

Ο κ.Πέγκας προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί από την αυτονόμηση του από την κεντρική στρατηγική επιλογή του δήμου για την διεκδίκηση της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νέολαίας- 2014», …ξεχνώντας όμως ότι στο δελτίο τύπου που είχε, ήδη από την Τρίτη 26 Απριλίου, αναρτηθεί στη σελίδα της αντιδημαρχίας στο δήμο Θεσσαλονίκης και στο facebook, η συγκεκριμένη αναφορά δεν υπήρχε. Άλλωστε, εάν οι εκδηλώσεις για το χορό είχαν συμπεριληφθεί στη γιορτή, δεν θα κατέληγαν στο Λευκό Πύργο, αλλά στο δημαρχείο, που θα γίνει το πάρτι.

Άρα είχε προστεθεί εκ των υστέρων και μετά το δικό μας δημοσίευμα, όταν ο αντιδήμαρχος αισθάνθηκε ότι εκτίθεται με την αυτονόμηση του.

Αυτό συνδυάζεται και με το ότι δεν ήταν η πρώτη τέτοια αυτονόμηση στους 4 μήνες της θητείας της νέας δημοτικής αρχής.

Ως διαφοροποίηση του Σπύρου Πέγκα από τις συνολικές στοχεύσεις του δήμου, είχε σχολιαστεί και η περίφημη υπόθεση με τα «αυτιά» που στήθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης με τη χορηγία μιας εταιρείας ακουστικών βαρηκοΐας και το βαρύγδουπο σύνθημα «σας ακούμε».

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό τι έχει κατατεθεί στα «αυτιά», η παρουσία των οποίων λήγει αυτές τις ημέρες, είναι όμως βέβαιο ότι επρόκειτο για μια υπόθεση που δεν εντασσόταν σε κανένα συνολικό σχεδιασμό και εξακολουθεί να είναι αβέβαιο ποιος θα απαντήσει στα ερωτήματα που έχουν τεθεί.

Κάποιοι μάλιστα δε δίστασαν να πουν ότι «ο Σπύρος διευρύνει την προσωπική του εκλογική πελατεία», (είχε εκλεγεί τελευταίος στο πρώτο διαμέρισμα) σχολιάζοντας παράλληλα και την αρνητική θέση που η «πρωτοβουλία» είχε στο προηγούμενο συμβούλιο απέναντι στις χορηγίες.

Με τη χορηγία εταιρείας της Θεσσαλονίκης, που ειδικεύεται στην εμπορία και την πώληση ακουστικών βαρηκοΐας, αγοράστηκαν τα υλικά για την κατασκευή των αυτιών. “Τα χρήματα πήγαν κατευθείαν στους καλλιτέχνες, δεν πέρασαν από το δήμο”, διευκρινίζει ο κ. Πέγκας στο δημοσίευμα της εφημερίδας Θεσσαλονίκη που υπογράφει η Χριστίνα Ταχιάου στις 4 Απριλίου 2011 (http://www.makthes.gr/news/reportage/71752/). Οι καλλιτέχνες δεν πήραν αμοιβή παρά μόνο καλύφθηκαν τα έξοδα για τα υλικά τους, αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Λίγο μετά από την υπόθεση με τα «αυτιά», ο αντιδήμαρχος βρέθηκε εν μέσω δύο πυρών στο δημοτικό συμβούλιο για τη σύσταση μιας τριμελούς αμειβόμενης επιτροπής για τη διοργάνωση των εφετινών Δημητρίων.

Η επιτροπή, που αποτελείται τον πιανίστα Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη, το χορογράφο-σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Ρήγο, και τη φιλόλογο-Θεατρολόγο, Ιφιγένεια Ταξοπούλου, επικρίθηκε από την αντιπολίτευση αλλά και από την πρώτη σύμβουλο της Πρωτοβουλίας στο πρώτο Διαμέρισμα, Έλλη Χρυσίδου (1899 σταυρούς), στην οποία ο κ.Πέγκας (1.111 σταυρούς) απάντησε λέγοντας με λίγα λόγια ότι δεν κατανοεί την αλλαγή επειδή είναι μεγάλης ηλικίας.

Σύμβουλοι της Πρωτοβουλίας τότε είχαν χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά «αναιδή» ενώ λίγο αργότερα κυκλοφόρησαν φήμες που τον συνέδεαν προσωπικά με μέλη της τριμελούς επιτροπής.

“Ερωτηματικά προκάλεσε, πάντως, η επιλογή των προσώπων, καθώς ο Κων. Ρήγος είναι συνεργάτης της αδερφής του αντιδημάρχου Πολιτισμού, θεατρικής συγγραφέως Ελενας Πέγκα, και κουμπάρος της Ιφιγένειας Ταξοπούλου. Η τελευταία είναι σύμβουλος του προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, και υποστήριξε μαζί με το σύζυγό της, σχεδιαστή μόδας Κωνσταντίνο, τον προεκλογικό αγώνα του Γιάννη Μπουτάρη”, έγραφε ο Σάκης Αποστολάκης στην Ελευθεροτυπία της 31ης Μαρτίου (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=263888)

«Προσεγγίσαμε κι άλλους καλλιτέχνες, αλλά κανείς δεν ήθελε να εργαστεί με ετήσια αμοιβή 6.000 ευρώ», είχε απαντήσει ο αντιδήμαρχος.

Οι ίδιοι σύμβουλοι επεσήμαιναν ότι η διαχείριση της συμμετοχής στη Biennale νέων καλλιτεχνών, έγινε αποκλειστικό θέμα της αντιδημαρχίας πολιτισμού, χωρίς κανένα ρόλο για την αντιδημαρχία νεολαίας μετά από απαίτηση του και παρά το γεγονός ότι η κυρία Πασχαλίδου, είχε προσφερθεί να συμμετέχει.

Άλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά που ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού επέμενε να διαχειριστεί αποκλειστικά ένα θέμα. Είχε ξανασυμβεί με την ανάθεση στον Γιώργο Κορδομενίδη της ευθύνης για τις βιβλιοθήκες του δήμου, η οποία ποτέ δεν υλοποιήθηκε επειδή ο κ.Πέγκας προφασιζόταν διάφορους λόγους για να το αναβάλει, μέχρι που ο ενδιαφερόμενος βαρέθηκε.

Ο ίδιος ο κ.Κορδομενίδης, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο του πολιτισμού και ήταν επίσης υποψήφιος στο πρώτο διαμέρισμα (864 σταυροί), κράτησε χαμηλούς τόνους, ακόμη και όταν έκπληκτοι οι συνδαιτυμόνες του σε ένα γεύμα, είδαν το δήμαρχο, άνευ λόγου να του φιλά μελοδραματικά τον ώμο. «Τον ρωτήσαμε τι συνέβη, αλλά δεν είπε τίποτε», είπε ένας από αυτούς.

«Ο Σπύρος μαθαίνει τώρα από πολιτική και τη μαθαίνει ασκώντας διοίκηση. Δεν είναι κακό να μαθαίνεις κομμωτική στου κασίδη το κεφάλι, αρκεί να τον σέβεσαι, αλλά αυτό πρέπει να το διασφαλίζει ο δήμαρχος», έλεγαν στελέχη της Πρωτοβουλίας, πετώντας το μπαλάκι στον ίδιο το Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος προεκλογικά είχε δώσει μια κοινή συνέντευξη με τον μετέπειτα αντιδήμαρχο του, στο περιοδικό SOUL, στο οποίο ο ίδιος ο αντιδήμαρχος ήταν σύμβουλος έκδοσης. Η συνέντευξη αναπαράχθηκε και στο Athens Voice, στη συντακτική ομάδα του οποίου είναι επίσης μέλος, όπως αναφέρει στην προσωπική του ιστοσελίδα. (www.spirospengas.gr)

«Κάτι τέτοιες βραδιές, θα ήθελα να μην είχα να είμαι κάποιος αύριο», είχε γράψει στο twitter, πριν από λίγες ημέρες, ο Σπύρος Πέγκας αναπαράγοντας το και στην προσωπική του ιστοσελίδα.

«Αύριο θα είμαστε κάποιοι όλοι, αν πετύχουμε, και όχι υπενθυμίζοντας στους φίλους μας το ρόλο μας σήμερα, διότι αλλιώς θα είμαστε όλοι κανένας», σχολίασε δημοτικός σύμβουλος της Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα στο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ