Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΝΟΗΘΗΚΕ ΤΟ "ΟΤΟΚΙΟΥ"

Πόσοι από τους παρουσιαστές τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων ή τους πολιτικούς που χρησιμοποιούν το "ότοκιου" γνωρίζουν τον άνθρωπο που το επινοήθηκε; 

Δεν κατέλαβε ποτέ δημόσιο αξίωμα, ούτε ήταν στοχαστής. Επηρέασε, όμως τη σύγχρονη πολιτική όσο ελάχιστοι. Και την τηλεόραση, βέβαια. Ο Χιούμπερτ Σλάφλι Τζούνιορ, εφευρέτης του «ότοκιου», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.



Το 1950 το στούντιο της 20th Century Fox του ζήτησε να κατασκευάσει ένα μηχάνημα που θα βοηθούσε τους ηθοποιούς να θυμούνται τα λόγια τους. Η συσκευή που έφτιαξε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα γυρίσματα σαπουνόπερας. Οι ατάκες των ηθοποιών ήταν γραμμένες σε ένα ρολό χαρτί που ξετυλιγόταν σιγά-σιγά.

Το 1952 ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Χέρμπερτ Χούβερ χρησιμοποίησε "οτοκιού" στο συνέδριο του ρεπουμπλικανικού κόμματος και από τότε έγινε το αγαπημένο γκάτζετ των πολιτικών όλης της οικουμένης, επιτρέποντας ακόμη και στον πιο... ξεχασιάρη και νευρικό ρήτορα να κοιτά στα μάτια το ακροατήριό του (ή τουλάχιστον τον τηλεοπτικό φακό).

Ο Σλάφλι, πάντως, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το μηχάνημα που του χάρισε πλούτη και αναγνώριση μόλις πριν από τρία χρόνια, σε ηλικία 88 ετών.



Τότε

 Και τώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ