Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ Η1Ν1

Μια σημαντική καμπάνια ενημέρωσης προωθεί το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), κάνοντας εκτενή αναφορά στα συμπτώματα, τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης και αντιμετώπισης της εποχικής γρίπης και μιλώντας επίσης για την έξαρση της γρίπης A (H1N1) που παρουσιάζεται κατά την περίοδο 2010-2011.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας εμφάνισε κορύφωση στην κοινότητα κατά την 5η εβδομάδα του 2011 (31/1-6/2/2011), ενώ έκτοτε παρατηρείται σταδιακή μείωση.

Μέχρι σήμερα, 107 σοβαρά κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ., ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 125 θάνατοι. Η σύγκριση του αριθμού των θανάτων με αυτούς των άλλων χωρών είναι ανέφικτη, λόγω της τεράστιας ανομοιογένειας, όσον αφορά στη συλλογή δεδομένων, γεγονός που επισημαίνει με πρόσφατη ανακοίνωσή του, την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Στην ουσία, οι χαμηλοί αριθμοί των σοβαρών κρουσμάτων και των θανάτων που δηλώνονται από ορισμένες χώρες οφείλονται σε τεράστια υποεκτίμηση, λόγω και της πλημμελούς καταγραφής.

Όσον αφορά στη σύγκριση του φετινού αριθμού των θανάτων με τους αντίστοιχους περσινούς στη χώρα μας, πρέπει να τονιστεί ότι η ασαφής αρχική εικόνα γύρω από τη βαρύτητα της γρίπης Α (Η1Ν1) κατά το 2009 οδήγησε πιθανώς σε σοβαρή υποεκτίμηση των σοβαρών περιστατικών από τους κλινικούς γιατρούς στην κοινότητα, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός περιπτώσεων να μην προωθηθεί εγκαίρως προς νοσηλεία στα νοσοκομεία και τις Μ.Ε.Θ. και να καταλήξει, χωρίς να καθίσταται δυνατή η καταγραφή τους.

Αντιθέτως, η φετινή μεγάλη ευαισθητοποίηση των κλινικών ιατρών, με βάση και την περσινή εμπειρία, έχει συντελέσει στην έγκαιρη διάγνωση, οδηγώντας κατά αυτόν τον τρόπο στην αύξηση του αριθμού των καταγεγραμμένων σοβαρών περιστατικών και των θανάτων από γρίπη.

Επισημαίνεται, δε, ότι, σε τηλεφωνική έρευνα που διενεργήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 24 έως 26 Φεβρουαρίου, βρέθηκε ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού με το εποχικό εμβόλιο ανήλθε σε 10,1%.

Η χαμηλή θερμοκρασία βοηθά στη μετάδοση των ιών που προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις (συμπεριλαμβανομένης της γρίπης) με πολλαπλούς τρόπους. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε φάση ύφεσης της γρίπης και προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παράτασης της δραστηριότητας του ιού, σημαντικό είναι να τονιστεί η ανάγκη για τη συνέχιση της τήρησης των ατομικών μέτρων υγιεινής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ