Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ


Εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκε η ολοκληρωμένη πράσινη προσέγγιση για τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, οργάνωσε η δημοτική κίνηση ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ – Οικολογία στην Πράξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.
«Θα θέσουμε όλες τις εισηγήσεις αλλά και όλες τις δυνάμεις μας στην διάθεση της διοίκησης γιατί εμείς θέλουμε να πετύχει να αλλάξει το σημερινό
αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η θεοποίηση της αποκομιδής, όχι γιατί τη στηρίξαμε στο δεύτερο γύρο, αλλά γιατί αν δεν τα καταφέρει, θα υποχωρήσει η ποιότητα ζωής όλων μας», τόνισε ανοίγοντας τη συζήτηση ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές,Χρήστος Μάτης.
Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει στο Δήμο Συκεών γα την ανακύκλωση  τονίζοντας ότι η παραγωγή απορριμμάτων στο δήμο, μειώθηκε την τελευταία πενταετία κατά τουλάχιστον 10%.

Ο βιολόγος, Γιώργος Μπλιώνης, συντονιστής της Γραμματείας της Πολιτικής Κίνησης των ΟΠ στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας έχει αποτύχει λόγω της ιδεολογίας του καταναλωτισμού, αλλά και της έλλειψης πολιτικής για μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση σκουπιδιών. Πρόσθεσε, δε, ότι η διαλογή και επεξεργασία ανακυκλώσιμων υλικών δημιουργεί δεκαπλάσιες θέσεις εργασίας σε σχέση με την καύση ή την ταφή τους.

Ο παλαιοπώλης, Σάκης Καβακόπουλος ανέλυσε τις προτάσεις για την επισκευή και επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων, και σημείωσε ότι οι καταναλωτές πρέπει να αγοράζουν προϊόντα που μπορούν να επισκευασθούν και πρόσθεσε ότι η διαδικασία της επισκευής προσθέτει στην δυναμική, την ιστορία και την εσωτερική ομορφιά του αντικειμένου.

Η πρώην νομαρχιακή σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Γωγάκου, παρουσίασε την εξέλιξη του Νομαρχιακού/Περιφερειακού σχεδιασμού από το 1999 που υιοθετήθηκε ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων, έως σήμερα τονίζοντας ότι από τότε  βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο.

Ο χημικός περιβαλλοντολόγος, Κώστας Νικολάου, τοποθετήθηκε εναντίον μιας πολιτικής κερδοσκοπικής διαχείρισης των απορριμμάτων, υποστηρίζοντας την κοινωνικά δίκαιη κατανομή του πλούτου, που μπορεί να παραχθεί από πολιτικές με  προτεραιότητα στη μείωση και επαναχρησιμοποίηση, που έχουν μηδενικό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος καθώς και στην ανακύκλωση των απορριμμάτων, ενώ αναφορικά με τις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, επεσήμανε ότι είναι ακριβότερες από τους ΧΥΤΑ ως κόστος επένδυσης και λειτουργίας και προϋποθέτουν την αποτυχία της μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης.

Για την επανάχρηση και επανοικείωση των σκουπιδιών μίλησε ο επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιορδάνης Στυλίδης, δίνοντας πολλά παραδείγματα από το διεθνή χώρο αλλά και από τους φοιτητές του, οι οποίοι στο πλαίσιο του μαθήματος που διδάσκει, κατασκεύασαν τσάντα από αποδείξεις, φωτιστικό από παλιά τράπουλα και διαχωριστικό-κουρτίνα από σακούλες σκουπιδιών.

Ο πρώην αντιδήμαρχος καθαριότητας, Βαγγέλης Δημητρίου ανέλυσε τα προβλήματα που ο ίδιος αντιμετώπισε όταν είχε την ευθύνη του τομέα αλλά και τις αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου για την ανακύκλωση.

Τις προεκλογικές θέσεις της Πρωτοβουλίας, για τη διαχείριση των απορριμμάτων παρουσίασε οΣπύρος Στεκούλης, τονίζοντας ότι χρειάζεται ευρεία συναίνεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στην παρέμβαση που έκανε η κυρία Στέλλα Δημητριάδου, από το περιβαλλοντικό Σύλλογο Ασσήρου, «Οι φίλοι της γης», εξέφρασε την διαφωνία των κατοίκων της περιοχής που φιλοξενεί το ΧΥΤΑ, για τον οποίο είπε ότι είναι χωματερή, και την αντίθεση τους στη λειτουργία μονάδας καύσης.

Κλείνοντας τις εργασίες της συνάντησης, η πρόεδρος της, καθ. Μυρτώ Πυροβέτση, είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο μηδέν σε ό,τι αφορά την πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων, και τόνισε ότι η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων με την ενεργοποίηση σε αυτή την κατεύθυνση τόσο των διοικήσεων των δήμων, όσο και πολιτών, είναι όχι μόνο αναγκαία αλλά και εφικτή.

Σε μήνυμα του ο ευρωβουλευτης των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, ανέφερε τις παρεμβάσεις του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η εκπρόσωπος τύπου των ΟΠ, Ελεάννα Ιωαννίδου και οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, Άννα Αγγελίδου –ΠολυχρονιάδουΑλέξανδρος ΑγιοςΓιώργος ΔημαρέλοςΧρήστος Εευθεριάδης καιΛάζαρος Ζαχαριάδης, ενώ ο αρμοδιος αντιδήμαρχιος Στάθης Αβραμίδης δεν κατέστη δυνατό να παραστεί καθώς συνόδευε το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη  στην Αθήνα για υπηρεσιακές υποθέσεις.

Οι εισηγήσεις και τα αποτελέσματα της εκδήλωσης θα τεθούν υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου, του Δημάρχου και θα αναρτηθούν στο νέο ιστότοπο της παράταξης, ecothess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ